Barokní kostel nahradil pův. středověký kostel z r. 1412, věž přistavěna v l. 1588-90. V l. 1724-1811 postaven nový barok. kostel (stavitelé Jan Wisner, Antonín Scholz) - věž ze 16. stol. byla zachována. Od r. 1958 patří kostel mezi chráněné památky ČR. V l. 2004-2013 postupná rekonstrukce kostela.
Kostel po rekonstrukci
Orientovaná podélná jednolodní stavba, zakončená segmentově, kněžiště jen nepatrně odstupněno. V ose západního průčelí stojí hranolová věž, k jižní zdi kostela přiléhá čtyřboká sakristie s oratoří v patře. Fasáda je členěna lizénami a okny mají půlkruhové záklenky. Hlavní vstup do kostela vede podvěžím, křížově zaklenutým, kostel má ještě dva boční vchody. Loď kostela je valeně klenutá s výsečemi mezi pasy a lunetovým závěrem. U paty klenby je průběžné římsové kladí, pasy jsou neseny přízedními polopilíři, překrytými pilastry s kompozitními hlavicemi, v západní části jsou pilastry zdvojeny. Ve vrcholu klenby jsou štuková zrcadla s obrazy Zasnoubení, Navštívení a Nanebevzetí Panny Marie - údajně je namaloval ve 40. letech 18. stol. Ignác Oderlický (dle nepodložené místní tradice byl autorem Jan Kryštof Handke). Hlavní oltář má ve sloupovém retabulu z doby vzniku stavby obraz Narození Panny Marie, jehož autorem je Josef Stern. Boční protějškové oltáře se sloupovým retabulem pocházejí z 2. čtvrtletí 18. století. K původnímu vybavení kostela patří také přízední kazatelna se sochou Krista Pastýře na vrcholu stříšky a mramorová křtitelnice (s později přidaným sousoším Kristova křtu na víku). Původní oltářní obraz je volně zavěšený (dat. 1813, renovován 1833), zobrazuje ochránce městečka sv. Jana a sv. Pavla (sv. apoštolové proti bouřkám) a historický střed obce s kostelem. Památkově chráněný kříž u kostela je datován r. 1791, s postavou Krista, na podstavci je plastika Panny Marie.
E.H. podle Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, Academia 1999; http://www.farnostnovymalin.cz, 6.6. 2013
historie

Kostel je nejstarší památkou obce. Obec Nový Malín se prvně zmiňuje v historických pramenech r. 1350; její původní jméno bylo Frankstadt (Frankštát), nové jméno nese až od r. 1947. Původní kostel byl údajně postaven na místě pohanského chrámu. Dle datace na starém kostelním zvonu (1412) lze předpokládat, že kostel zde nejpozději tohoto roku stál. K původnímu, patrně středověkému kostelu byla dostavěna v l. 1588 - 1590 renesanční věž. Díky zobrazení kostela na razítku obce z r. 1705 je známá jeho tehdejší podoba - je zde vyobrazen s obloukovými okny na podélné straně a se dvěma okny téhož tvaru na užší straně, kde byl též vchod. Dále je vidět cibulová věž uprostřed střechy, na obou koncích hřbetu kostela byl kříž. V r. 1724 byl starý kostel nahrazen s výjimkou věže barokní novostavbou, staviteli byli Jan Wisner z Uničova a Antonín Scholz ze Šumperka. Původní věž kostela ze 16. stol. byla dostavěna. Na věž byla r. 1727 slavnostně usazena…  číst dále

Martin Tlach dle zdroje http://www.farnostnovymalin.cz (doplněno redakcí), http://monumnet.npu.cz, Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, Academia 1999; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 4., Karel Kuča, Libri 2000, 29.5. 2013

Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU), Nový Malín