Reliéfní náznaky tvrze ze 13.století, dnes díky zemědělské činnosti téměř neznatelné.
Pohled na vyvýšeninu tvrziště a návaznost na pole na jihu
© Roman Řezáč 04/2006
Graficke pismenko Hustopeče a jeho okolí patří k nejstarším osídleným oblastem jižní Moravy. Samotná tvrz vznikla patrně těsně před polovinou 13.století a podle archeologické sondy byl její centrální pahorek minimálně zčásti nasypán. Můžeme ji tedy zařadit k typu motte, podobně jako nedaleký Koválov či Popice. Dnes se tvrziště nachází v horní části ulice zvané příznačně Hradní. Bohužel mělo tu smůlu, že bylo zemědělskou činností změněno k nepoznání a veškerá původní situace byla až na některé menší náznaky srovnána v oblý kopeček a je využívána částečně jako vinohrad a dále pro pokračující zemědělskou činnost. Stavebník zvolil pro stavbu prodloužený konec ...

historie

První se po Hustopečích píše Vilém, a to v roce 1249. Dále jeho synové Petr a Odolen. V roce 1323 prodal Vilémův vnuk Hustopeče královně Elišce. V této době patrně tvrz ztratila význam a záhy zanikla.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2000), 29.4. 2006

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)