Stavba kostela Panny Marie Vítězné zahájena r. 2000. Vysvěcení provedeno17. srpna 2002. Skládá se z kostelní lodi a samostatně umístěné věže, zakončené křížem. Ve věži zvonová stolice pro tři zvony. Vchod do kostela, oltář a věž umístěny v jedné ose.
Kostel Panny Marie Vítězné v Moravském Žižkově
Průčelí kostela
© Pavel Vítek 07/2009
Moravský Žižkov leží 11 km severně od Břeclavi a 18 km západně od Hodonína. Jméno obce pochází od správce břeclavského panství Jana Maxmiliána Žižky. Kostel Panny Marie Vítězné se nachází v centru obce.
popis

Kostel se skládá z kostelní lodi a samostatně umístěné věže. Délka lodi je 28,8 m, šířka 32,9 a výška 16,7 m. Výška věže je 35 m. Prostor kostelní lodi vymezuje soubor železobetonových segmentů stěn uspořádaných proti sobě. Stěny jsou odděleny mezerou o šířce 5,5 m po celé výšce objektu, která jsou vyplněny vysokými okny. Vchod do kostela, oltář a věž jsou umístěny v jedné ose. Kostelní věž je složena z části betonové a částí z ocelových trubek, která vytváří trojboký příhradový nástavec, zakončený křížem. V betonové části je uvnitř ocelové schodiště. Na stropě je uložena zvonová stolice pro tři zvony. Autory stavby jsou doc. ing. arch. Jiljí Šindlar, CSc. a ing. arch. Petra Žalmanová. Projekt vypracovali ing. arch. Dušan Vostrejž a ing. Leoš Gurka, výtvarnou stránku vyhotovil dr. Karel Rechlík.

historie

Moravský Žižkov byl založen v roce 1773. Až do konce 20. století v obci nebyl žádný svatostánek. Na místě bývalého hřbitůvku byla zahájena v říjnu roku 2000 stavba kostela Panny Marie Vítězné. Vysvěcen byl 17. srpna 2002 biskupem brněnské diecéze Vojtěchem Cikrlem. O stavbu se zasloužili obyvatelé, penězi i prací přispěli k vybudování kostela. Mohutná stavba kostela se stala dominantou obce.

Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV), Moravský Žižkov