Moje místa 0
Arcibiskup Jan Bedřich z Valdštejna r.1685 přestavěl pustou tvrz na barokní zámek. Valdštejnův znak zachovaný nad vchodem. Od r.1942 je zde škola.
Zámek Hněvkovice
Graficke pismenko Zhruba 4 km jihovýchodně od Týna nad Vltavou se rozkládá obec Hněvkovice, která je řekou Vltavou rozdělena na dvě části. Samotná vesnice je na levém břehu, mlýn a zámek na pravém. Zámek je tvořený jednopatrovou budovou, která stojí přímo nad silnicí v areálu školského zařízení. V posledních padesáti letech byl několikrát silně upravován. Jeho nejvýraznější částí jsou dvě bývalé barokní vstupní brány.
Jiří Cukr, 3.3. 2006

historie

Na místě dnešního prostého zámku stávala od 16. století renesanční tvrz postavená Jeronýmem Hozlauerem z Hozlau. Po roce 1620 byly Hněvkovice nejprve krátce v majetku Častolárů z Dlouhé Vsi a vzápětí jsou připojeny k Týnu nad Vltavou, který vlastnilo pražské arcibiskupství. Zpustošená tvrz byla v roce 1685 arcibiskupem Janem Bedřichem z Valdštejna přestavěna na barokní zámek. Valdštejnův znak a letopočet se také zachoval nad vchodem do budovy.

Poklad v hněvkovickém zámku
    Jeroným Hozlauer z Hozlau, stavitel renesanční tvrze, byl už v letech, žil sám na hněvkovické tvrzi mezi freskami, které si nechal vymalovat, stříbrným nádobím a hedvábnými lajntuchy. Válka jej příliš nevzrušovala. Měl všeho dostatek, a tak jej nevyvedly z míry ani stížnosti poddaných, kteří se mu snažili nalhat, že jim vojáci tábořící u Týna berou všechno jídlo a píci pro dobytek, takže nemají doslova co jíst. Zahnal je klením a odešel

Martina Janoušková, Jaroslav Špiroch , 28.7. 2009

popis

Zámek stojící na mírném skalnatém svahu na levém břehu Vltavy je podélná jednopatrová budova s bosovaným portálem na severní straně (hlavní průčelí), nad nímž je znak arcibiskupa hraběte Jana Bedřicha z Valdštejna s letopočtem 1685. V patře je velký plochostropý reprezentační sál, s malovaným ornamentálním pásem pod stropem, se dvěma malovanými portály a s krbem s volutovým ostěním. Výzdoba sálu i krb je současný s výstavbou barokního

Hrady,zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-Jižní Čechy,nakl.Svoboda,kolekt.aut., Umělecké památky Čech,sv.čtvrtý,nakl.Academia,kolekt.aut., Jaroslav Špiroch , 28.7. 2009