Červená věž je posledním pozůstatkem opevnění Nového (nebo také Horního) města z konce 15. století založeného Bohuslavem II. Kostkou z Postupic
pohled od východu
Graficke pismenko Jediný pozůstatek opevnění tzv. Nového města z konce 15. století. Dnes je součást areálu Institutu restaurování a konzervačních technik.
Moderní zastřešení od architekta Mikuláše Hulce.
Věž se nachází nedaleko zámku přes silnici ve dvoře novějších domků.
Radmila Chalupová, 12.2. 2006

Nové město v Litomyšli
    Kolem roku 1490 byly vedle bývalé biskupské rezidence srovnány se zemí zříceniny kostelů a dalších staveb. Místo nich tu založil Bohuslav II. Kostka z Postupic tzv. Nové město s vlastními hradbami, náměstím a radnicí. To bylo zbořeno po požáru v roce 1635 a později na tomto místě vyrostla piaristická kolej s kostelem. Červená věž je posledním pozůstatkem opevnění Nového (nebo také Horního) města.
    Ivka (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 2, Academia, Praha 1978), 21.7. 2007

věž