Zaniklá tvrz, která se v písemných pramenech prvně zmiňuje r. 1304. Byla součástí hospodářského dvora ve Starém Brně, který tvořila tvrz s věží, dvůr, sad a zahrada. R. 1312 Jan Lucemburský vše věnoval novému klášteru dominikánek a klášterní budovy časem tvrz zcela pohltily. Klášter později zbořen.
Hlavní obrázek místa
klášter a kostel sv.Anny na výřezu veduty Starého Brna. Vpravo začíná Brno, nahoře hradba spojující Brno a hrad.
Graficke pismenko Tvrz v Královské zahradě (Území sv.Anny, dnes k-ú.Staré Brno). Někdejší hospodářské středisko zeměpanského dvora na Starém Brně, tvořené ovocným sadem, tvrzí s věží, dvorem a zahradou sahající až ke špitálu sv.jana Křtitele. Tvrz je prvně doložena roku 1304, kdy Jan Lucemburský na přání své manželky Elišky založil dne 17.6.1312 klášter dominikánek (Hortus regius, Königsgarten) a veškerý zdejší majetek mu věnoval. Roku 1317 již existoval jak kostel sv.Anny, tak hlavní klášterní budovy, které později úplně pohltily původní tvrz. Klášter prošel složitým vývojem. Přes stagnaci a úpadek v 15. a 16. století, tak obnovu po švédském vpádu a barokní úpravy ...
města a městečka (K.Kuča), jps7, 30.11. 2004