Moje místa 0
Zámek byl postaven po roce 1714 stavitelem Ch. Oedtlem pro Jana Kryštofa z Freienfelsu. Později budovu získala rodina Belcrediů kteří po roce 1819 zámek upravovali do klasicistní podoby. Po navrácení zámku Belcrediům byl zámek zrekonstruován.
© Jan P. Štěpánek 11/2004
Graficke pismenko Zámek Belcrediů v Líšni. Na zámku se vystřídalo několik majitelů a objekt byl několikrát přestavěn přes renesanci, baroko až k dnešnímu klasicistnímu vzhledu. Významná šlechtická rodina Belcredi se na zámku usadila v roce 1819 a zámek vlastnila až do roku 1949. V této době byl zámek rodině Belcredi vyvlastněn a na zámku se vystřídalo několik uživatelů. Nábytek, zámecká knihovna a umělecké předměty byly odvezeny a zámek byl nešetrně a neodborně přebudován pro potřeby uživatelů. V roce 1992 byl zámek vrácen zpět původnímu majiteli a prochází rozsáhlou rekonstrukcí a opravami. Vstup na první nádvoří je od Pohankovy ulice ...
Onraj, 16.12. 2005

historie

Tvrz v Líšni je výslovně doložena roku 1562 (roku 1531 jen dvůr). Postavil jí Albrecht Vojkovský z Milhostic. Zámek má na na ještě starších základech tvrze pozdně renesanční jádro z doby kolem roku 1609. Zdejší tvrz je zakreslena ještě na Komenského mapě Moravy z roku 1627. Dnešní zámek byl postaven po roce 1714 (kaple údajně až roku 1727) Ch. Oedtlem pro Jana Kryštofa z Freienfelsu. Byl zdoben štukami, freskami a hlavním schodištěm se sochami

Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku (M.Plaček), Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča), 27.10. 2004