Moje místa 0
V r.1760 Filip Krakovský z Kolovrat přestavěl původní dvůr na barokní zámek. V l.1863-1865 získal současnou podobu ve slohu anglické gotiky. Posledními majiteli byla až do r. 1945 rodina Kleeborn-Eisensteinova.
východní průčelí
Graficke pismenko Zámek Filipov je menší novogotická budova zahrnuta v knize Ohrožené památky Cech. Byli jsme se tam vydat tento patek, k našemu překvapeni na zámku probíhá rekonstrukce (zel nevim, kdo a za jakym účelem ji provádí).
Nesporně zajímavá je přístupová cesta - z jedné strany pole a zbytek bohaté členěné novogotické zdi, na druhé straně fronta obytných domku a hospodářských staveni - v jednotícím dosti bizardnim novogotickém stylu. Bohužel některé domky jsou necitlivě upraveny současnými obyvateli (zvolte si, zda vám víc vadí nevhodná okna dřevená, břízolitová omítka nebo okna paneláková), presto - si myslim - se jedna o velice zajímavý a esteticky působivý komplex budov, který v daném provedení v českem kontextu neznám.
jakub cermak@hotmail.com, 24.7. 2004

historie

Původně zde stál dvůr Trčků z Lípy zvaný Šintloch (Šintlochy). Od r. 1711 byl v majetku kláštera ve Žďáře nad Sázavou, v té době byla vybudována kaple. V r. 1760 získal dvůr Filip Krakovský z Kolovrat, který mu změnil jméno a přístavbou křídel ho změnil na barokní zámek. Stavbu zámku dokončil jeho syn Leopold, který také založil rozsáhlý park, v jehož hlavní aleji byly sochy měsíců. V majetku Kolovratů Krakovských byl až do r. 1818.