Gotická Horní či Plzeňská brána na západní straně hlavního náměstí. Jde o hranolovou věž s mansardovou střechou se speciální (někdy nazývanou pavilónovou) nástavbou a věžičkou. Z ochozu výhled na město a okolí, muzejní expozice.
Plzeňská brána, vnitřní pohled (od východu)
Zachovalá brána je pozůstatkem městského opevnění ze začátku 14. století. Na druhé straně hlavního náměstí se zachovala Pražská (Dolní) brána.

historie

Horní či Plzeňská brána je od počátkou součástí opevnění gotického města z počátku 14. století. V 16. století byla upravena při přestavbě opevnění. Barokně byla upravena po požáru v roce 1735, poté několikrát opravována v průběhu 18. a 19. století. Jak napovídá její název, vstupovala tudy do města obchodní cesta od Plzně a až do roku 1752 zde se vybíralo clo. Nyní je zde stálá expozice zaměřená na hradební systém a městská privïlegia, je

Ivka, 27.2. 2011

popis

V přízemí věže jsou dva vysoké lomené portály s profilovaným ostěním. Na průjezdem, v prostoru bývalé zbrojnice, je expozice o hradebním systému města. V druhém patře, kam se vystupuje po původním středověkém schodišti v šířce zdi, býval do roku 1972 byt hlásného, nyní je zde expozice věnovaná městským provilegiím. Z ochozu věže je možné si prohlédnout město. Věž zakončuje mansardová střecha s věžičkou.

brána, opevnění
     Beroun  (BE)