Novorenesanční zámek, původně vodní hrad, byl ve 14. stol. přestavěn a byla postavena více než 90 metrů vysoká věž. V 17.-18. stol. byl přestavěn na šlechtické sídlo. Na konci 19. stol. přibylo novorenesanční křídlo. Od r. 1994 je zámek majetkem města.
vnitřní nádvoří předhradí s jeho budovami a vstupní branskou věží
Jaromír Schoffer, 1.8. 2010

historie

Původně gotický vodní hrad je prvně připomínán r. 1321, kdy zastavil král Jan Lucemburský svůj zdejší majetek Jindřichovi z Lipé. Brzy potom jej postoupil Bernardovi z Lipnice a Cimburka. Majetkem tohoto rodu zůstal hrad až do r. 1502. V letech 1359-1398 byl zástavním pánem Ctibor Tovačovský z Cimburka, který provedl rozsáhlou přestavbu ve stylu vrcholné gotiky. Za Jana Tovačovského byl hrad oporou husitů na Moravě. Jeho syn Ctibor (zemřel 1494)

hrad přestavěný na zámek
     Přerov  (PR)