Sovice

Výšinné sídliště
Trojúhelníková plošina na kopci Sovice byla osídlena od neolitu přes dobu halštatské až do středověku. Na vrcholu jsou dodnes patrné zbytku nízkého valu s příkopem, které ovšem nesloužily k obraně. Zájmu archeologů se těší teprve od první poloviny 20. století.
Graficke pismenko Archeologická lokalita Sovice, nad pravým břehem Labe, je hledáčku badatelů od konce 19. století přes meziválečné období ale skutečný průzkum zde byl proveden teprve nedávno a to v letech 2008 - 9. Žel, pravěká památka byla poškozena i nelegálními výkopy. Tvoří ji trojúhelníková plošina mírně se svažující k západu, v nadmořské výšce 278 metrů, porostlá smíšeným lesem. Borovice zde byly vysázeny roku 1770, po válce zde vysázeli ovocné stromy. Měla vydatný pramen o čemž svědčí dnes prázdná vodárenská nádrž na severním úpatí kopce. Ze 1338 se dovídáme o pěstování vína na svazích ale kopec sám byl porostlý podle zprávy parazitickým keřovým porostem. ...
Polykulturní výšinné sídliště na vrchu Sovice u Vetlé na Podřipsku - M. Trefný, l. Chroustovský, O. Kotyza, Pravěk českých zemí v evropském kontextu - J. Bouzek, Kult hor v eneolitu ? - Zápotocký a Zápotocká, Pravěké dějiny Čech - kolektiv, 22.3. 2020
    hradiště
     Litoměřice  (LT)