Památkově chráněný objekt tvoří budova bývalé kovárny, obytný dům a hospodářský dvůr. Kovárna byla postavena v roce 1863. Dominantou celé stavby jsou dva mohutné oblouky. Jedná se o vzácně zachovalou ukázku lidového stavitelství 19. století na Vysočině.
© Milan Caha 04/2019
Graficke pismenko Obec Zbilidy (německy Rot Neustift) je poprvé uváděna až v roce 1341, založení vsi ale proběhlo už ve 13 století, kdy zdejší kraj kolonizovali premonstráti z kláštera v Želivi. Ve středověku v okolí obce probíhala těžba stříbrných rud, na některých místech jsou zde ještě zřetelné odvaly. V katastru obce se nacházejí další 3 památkově chráněné objekty - pila u rybníka Maršov, kovárna a smírčí kříž. Obcí neprochází žádná turistická trasa.
11.7. 2019

historie

Památkově chráněný objekt tvoří budova bývalé kovárny, obytný dům a hospodářský dvůr. Kovárna byla postavena v roce 1863. Dominantou celé stavby jsou dva mohutné oblouky podkovárny. Ta je památkově nejcennější, neboť si zachovala původní vzhled i rozvržení vnitřních prostor. Oblouky jsou stlačené, stýkají se na středním čtyřbokém pilíři se skosenými hranami. Jedná se o vzácně zachovanou ukázku lidového stavitelství.

technická památka
    křížek, boží muka