Památník obětí II. světové války v Javoříčku je památkou na 38 obětí vypálení vesnice nacisty 5.5.1945, jenž byl vytvořen v r. 1955 ve stylu socialistického realismu akademickým sochařem Janem Třískou a architektem Miroslavem Putnou.
© Luděk Vláčil 08/2013
Graficke pismenko Památník dříve nazývaný Vítězství byl vytvořen v roce 1955 ve stylu socialistického realismu akademickým sochařem Janem Třískou a architektem Miroslavem Putnou na místě hromadného hrobu 38 mužů zavražděných nacisty 5.5.1945 při vypálení vesnice. Příčina této tragédie nebyla doposud zcela objasněna, je však pravděpodobné, že souvisela se styky místních obyvatel s příslušníky partyzánské skupiny oddílu Jermak. Památník byl v roce 1978 prohlášen za národní kulturní památku. V roce 1999 byl památník Vítězství přejmenován na Památník obětí II. světové války v Javoříčku.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.olomoucky-kraj.com, https://pl.wikipedia.org a další, 29.1. 2017

popis

Pietní místo tvoří sousoší, žulový náhrobek a menší pomník. Sousoší představuje šest postav v nadživotní velikosti z hořického pískovce stojících na obdélníkovém soklu s nápisem "LIDÉ MĚL JSEM VÁS RÁD BDĚTE". Před sousoším je žulová deska se jmény obětí o rozměrech 295×492×68 cm s křížem a růžencem, pod ním je černá deska s nápisem "SPOLEČNÝ HROB 38 MUŽŮ ZASTŘELENÝCH DNE 5.5.1945 NĚMECKOU JEDNOTKOU SS". Mimo hlavní obdélníkovou plošinu, ale v

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.olomoucky-kraj.com, https://pl.wikipedia.org a další, 27.1. 2017

pomník, památník