Zřejmě koncem 14. stol. byla v Žeravicích založena tvrz, která je poprvé zmiňována v r. 1412. Někdy před r. 1543 byla přestavěna na renesanční zámek, který kolem r. 1800 sloužil jako ženská nemocnice, poté jako panská sýpka. Od r. 1933 v majetku obce, později začal sloužit jako škola.
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Slovácká obec Žeravice (německy Scherawitz) leží v Jihomoravském kraji v okrese Hodonín 8 km východně od Kyjova. V severní části obce u hlavní silnice naproti kostelu Stětí svatého Jana Křtitele z let 1722–1728 stojí bývalý zámek č. p. 37, který dnes slouží jako škola. K dalším památkám obce patří například hřbitovní kaple svaté Barbory z roku 1689 s vyřezávaným oltářem ze 17. století. Dále je tu zajímavý památník J. A. Komenského, který připomíná den 26. dubna 1616, kdy zde byl na bratrské synodě vysvěcen na kněze.

historie

První historicky doložená zmínka o vsi Žeravice pochází z predikátu Sudimíra ze Žeravic z roku 1235. Ve 14.-15. století ves vlastnil vladycký rod Kuželů ze Žeravic. Ti zde zřejmě někdy koncem 14. století založili také tvrz, která je poprvé zmiňována v roce 1412. Za česko-uherských válek byla poškozena, ale později opět opravena. V roce 1481 ves získali Ojničtí z Ojnic. V 90. letech 15. století za Tasa z Ojnic byla k Žeravicím připojena část vsi

Luděk Vláčil- zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku I., Hrady a zámky na Moravě A-Z na cesty 1987, http://obeczeravice.cz, 13.3. 2016