Moje místa 0
Malý barokní zámeček postavila počátkem 18. stol. Veronika Přepyská z Rychmburka na místě bývalé tvrze zmiňované již r. 1365, kdy ji vlastnil Dythart z Řevnovic. Zámeček v r. 1825 vyhořel a nebyl obnoven.
Možná právě zde stával zámeček v Dřevnovicích
Graficke pismenko Podle písemných zpráv byl majitelem vesnice a zdejší tvrze jistý Dythart z Řevnovic v roce 1365. Dalším známým majitelem je roku 1376 Ortvin ze Srbec a Jelec. Doba bratrovražedné války mezi Joštem a Prokopem však zapříčinila úpadek, neboť roku 1417 se uvádí zdejší tvrz jako pustá. Pravděpodobně již nikdy nebyla obnovena. Na jejím místě však vznikl počátkem 18. století malý barokní zámeček. Nechala si ho postavit Veronika Přepyská z Rychmburka. Zámeček však neměl dlouhého trvání, neboť vesnici získal již v roce 1711 svobodný pán Stomm, později povýšený do hraběcího stavu. Ten vlastnil i ves Těšice a statek Doloplazy. O zámečku jsou ještě ...
Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014 a web drevnovice.cz, 25.7. 2015

popis

Podle dostupných informací je dnes poloha zámečku neznámá a snad měl stávat někde uprostřed obce. Osobně mne však zaujala budova na jejím konci, kdy svým stavebním stylem vzdáleně zámeček připomíná. Budova je součástí starého velkostatku - dnes v totální devastaci. Jistě se jednalo o správní budovu, ale ta podle mého názoru mohla vzniknout z tehdy požárem poničeného zámečku. Samotná budova stojí na menší vyvýšenině - dobře je to patrno ze zadní

Ivo Rozehnal, 30.7. 2015