Tvrz v Dlouhé Vsi, dnes části obce Vrchoslavice, v r.1355 vlastnil Jan z Kravař, později střídala své majitele. Zanikla za česko-uherských válek.
Náves ve Dlouhé Vsi
Graficke pismenko Dlouhá Ves je dnešní východní částí obce Vrchoslavice. První písemnost se o vesnici zmiňuje roku 1353, kdy ji získávají koupí Jan a Drslen z Kravař. O dva roky později již víme o tom, že zde bývala tvrz i mlýn v držení Jana z Kravař. Tvrz často měnila majitele. Zničena byla pravděpodobně za česko-uherských válek v druhé polovině 15.století. Svědčil by o tom zápis z roku 1492, kdy zdejší statky nabyl Boček z Kunštátu a tvrz uvedl jako pustou. Stejně tak je jako pustá uvedena při koupi Dlouhé Vsi a Vrchoslavic roku 1509 Janem Čertorejem. Ten tvrz v Dlouhé Vsi neopravil, ale postavil tvrz novou v sousední vesnici. Dnes není známé ani přesné místo, kde sídlo stávalo. Pravděpodobně však byla tvrz opevněna vodou z říčky Hané.
Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014, 23.7. 2015