Úloha středověké fortifikace, snad z konce 13. století, není známa. Mohlo se jednat o feudální sídlo nebo strážní hrádek. Opevnění snad zaniklo někdy v 15. století nebo počátkem 16. století. Dodnes se zachovaly výrazné terénní náznaky.
chatrný most přes zatopený příkop
© Luděk Vláčil 07/2020
Středověká lokalita se nachází asi 300 m severně od vsi Błotnica (německy Plottnitz) ležící v polském Slezsku v Dolnoslezském vojvodství, nedaleko státní hranice s Českou republikou. Pozůstatky opevnění naleznete na okraji lesa na pravé straně silnice vedoucí z vesnice Błotnica směrem k vsi Topola. Ze silnice odbočíte na zchátralý dřevěný mostek přes Prosecký potok, za nímž je hned další rozpadající se lávka, která vede přímo na centrální pahorek opevněné lokality.

historie

Úloha fortifikace, označované též "stara Błotnica", není známa. Mohla plnit funkci opevněného feudálního sídla nebo strážního hrádku. První archeologický průzkum, prováděný Němci po I. světové válce, připisoval opevnění Slovanům a datoval jej do 10. až 11. století. V té době se ještě měly na místě nacházet nepatrné zbytky rozpadlého kamenného zdiva. Opevnění měl údajně založit polský kníže

Luděk Vláčil - zdroj: https://polska-org.pl, informační cedule a další, 13.9. 2020

analýza výškopisu