Skanzen Solvayovy lomy na hřebenu Stydlých vod, zpřístupněný pro veřejnost r. 1998, je unikátním místem, kde se lze během turistické sezóny seznámit se způsobem těžby a dopravy vápence v Českém krasu. Jízda lomovou malodráhou je zážitkem zejména pro děti.
Centrum skanzenu Solvayovy lomy
© Jiří Špaček, 09/2012
Graficke pismenko Solvayovy lomy se nacházejí na vápencovém hřebenu Stydlé vody uvnitř území Národní přírodní rezervace Karlštejn. Proto je přístup k nim možný jen pěšky nebo na kole, příp. na koni. Skanzen sice leží na katastru obce Svatý Jan pod Skalou, ale nejsnadnější přístup k němu vede z obce Bubovice, do níž zajíždějí příměstské autobusy od konečné stanice metra B v Praze-Zličíně. Z obce se vydáme silnicí směrem na Loděnici a pak odbočíme vlevo na polní cestu se žlutým značením s kladívky. Po ní dojdeme asi po 1,5 km do skanzenu. V nejvyšším místě téže silnice leží turistické místo Špičatý vrch, kam z protisměru přichází modrá značka od Loděnice (možný ...
Jiří Špaček , 15.4. 2015

historie

Historie místa začala r. 1916, kdy Rakouský spolek pro chemickou výrobu v Neštěmicích na Ústecku hledal pro výrobu sody vlastní zdroj kvalitního vápence náhradou za vyčerpaný lom v Křižanech u Liberce. Vhodné ložisko bylo nalezeno v Českém krasu na hřebenu Stydlé vody mezi obcemi Bubovice, Loděnice a Svatý Jan pod Skalou. Byly zahájeny přípravné práce, vybudována lanovka k loděnickému nádraží a r. 1918 ještě před vznikem samostatné ČSR začala

Jiří Špaček (s využitím informací na stránkách spolku Barbora), 15.4. 2015