Brněnský hodinový stroj vytvořili sochaři Oldřich Rujbr a Petr Kameník na základě soutěže vyhlášené městem r. 2007. Stroj byl slavnostně odhalen 19.9.2010, v den výročí odolání města švédskému obléhání (r. 1645). Stroj v podobě projektilu z černého mramoru má připomínat tuto historickou událost.
Brno - hodinový stroj na náměstí Svobody
© Ivo Rozehnal, 07/2012
Graficke pismenko Brněnský orloj je ukázkou moderní architektury, která je umístěna v centru města na náměstí Svobody. Pro svůj falický tvar je hodinový stroj nazýván Brněnským falem, přestože záměrem autorů byla podoba dělové střely. Pro běžného návštěvníka je obtížné určit, jaký vlastně hodinový stroj ukazuje čas, z toho důvodu se stroj stal terčem mnoha kritik a hanlivých označení.
Ivo Rozehnal, E. Horáková, 25.9. 2012

historie

Brněnský hodinový stroj, nepřesně označován jako orloj (orloj jsou hodiny s mechanismem, které kromě času ukazují i polohu některých nebeských těles na obloze), je dílem ak. sochaře Oldřicha Rujbra a studenta architektury Petra Kameníka. Vznikl na popud soutěže vyhlášené městem r. 2007, kdy bylo požadováno vytvoření hodin a meteorologické stanice na nám. Svobody. Dílo, které zvítězilo nad dalšími 17 návrhy, bylo slavnostně představeno 19.9.2010,

Ivo Rozehnal, E. Horáková podle www.brnenskyorloj.info, http://cs.wikipedia.org, 25.9. 2012

...proč právě v jedenáct hodin?
    Hodinový stroj v jedenáct hodin vypustí za zvuku zvonkohry skleněnou kuličku, která je velmi žádaným suvenýrem. Jedenáctá hodina byla zvolena vzhledem k historii – za dob třicetileté války obléhala švédská armáda čtvrt roku Brno, a nemohla ho přes svou početní převahu dobýt. Legenda vypráví, že Generál Torstenson nakonec 15.8.1645 rozhodl, že nebude-li město dobyto do poledne téhož dne, tak obléhání ukončí. Brňané, kteří se o tomto rozhodnutí

E. Horáková podle wikipedia.org, 7.10. 2012

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)