Moje místa 0
V roce 1938 byla založena Prof. ing. A. Bayerem. Dále rozšířena v roce 1967. Areál je rozčleněn do 5 tématických částí, které jsou popsány na mapce. Sbírka arboreta zahrnuje na 4000 typů orchidejí, 300 tillandsií, 2000 trvalek, 350 kultivarů velkokvětých kosatců, 500 skalniček a 4000 dřevin.
Botanická zahrada a arboretum Mendelovy Univerzity v Brně
© Ivo Rozehnal, 08/2012
Graficke pismenko Botanická zahrada a arboretum je výukové zařízení Mendelovy Univerzity v Brně, které bylo založeno Prof. ing. A. Bayerem v roce 1938 na ploše 2 ha. V roce 1967 byl areál rozšířen na stávajících 11 hektarů. Zahrada je rozčleněna do pěti tématických částí, které jsou popsány na schématické mapce. Sbírky arboreta zahrnují na 4000 taxonů orchidejí, 300 tillandsií, 2000 trvalek, 350 kultivarů velkokvětých kosatců, 500 skalniček a 4000 dřevin. Sbírku orchidejí založili prof. Ing. J. Dušek a prof. Ing. J. Křístek v roce 1967 a rostliny pochází zejména z oblastí Střední a Jižní Ameriky, jihovýchodní Asie, Afriky (zejména Madagaskaru), Austrálie ...

historie

Myšlenka vzniku botanické zahrady při Vysoké škole zemědělské vznikla již v roce 1926. Tehdejší zahrada byla jen malá plocha poblíž areálu školy, která obsahovala přehlídku rostlin se zaměřením na zemědělskou produkci. V roce 1938 na zahradu navázalo nové arboretum pro potřeby výuky lesních inženýrů. Jeho zakladatelem byl vynikající pedagog a vědec Prof. August Bayer, který za druhé světové války zahynul v koncentračním táboře. V 60.