Skalní město Apolena bylo vyhlášeno chráněnou přírodní rezervací na jaře r. 1998. Pro pokračující devastaci skal z měkkého pískovce byl vstup veřejnosti na jaře r. 2010 úplně zakázán. V přírodní rezervaci se nachází i podzemní jeskyně Sklepy, která je významným zimovištěm cca 11 druhů netopýrů.
Apolón a Apolena
ČHS
Graficke pismenko K úpatí skal přírodní rezervace, nacházející se půl kilometru východně od obce Troskovice, je možné se dostat po neznačené polní cestě od obce Ktová, nebo ze silnice spojující obce Libuň a Hrdoňovice.
5.1. 2012

Historie přírodní rezervace Apolena
    Skalní město Apolena bylo vyhlášeno chráněnou přírodní rezervací na jaře r. 1998 ve snaze chránit toto jedinečné místo. Bohužel skály z měkkého pískovce byly i nadále ničeny a tak byl vstup veřejnosti do skalního města pro pokračující devastaci na jaře r. 2010 úplně zakázán. V přírodní rezervaci se nachází i podzemní jeskyně Sklepy, která je významným zimovištěm netopýrů (zimuje jich zde 11 druhů). Jeskyně je evropsky významnou lokalitou pro

5.1. 2012

O Apoleně
    Pověst vypráví, že jednou se dívka jménem Apolena zamilovala do chudého chlapce. Otec Apoleny však pro dceru plánoval lepší budoucnost, a tak zařídil, aby jejího milého naverbovali na sedm let na vojnu, kde také padl. Když se věrná Apolena dozvěděla o smrti svého milovaného, ztratila ze žalu rozum, odešla z domu svých rodičů neznámo kam. Novým domovem se jí stala jeskyně ve skalním městě. Zde jí také nakonec našla její matka, nemocnou a

5.1. 2012

popis

Skalní město Apolena je jedinečným skalním útvarem z měkkého pískovce, se samostatnými skalními věžemi. Nachází se zde i podzemní jeskyně Sklepy, která je významným zimovištěm netopýrů (zimuje jich zde 11 druhů). Jeskyně je evropsky významnou lokalitou pro druh netopýra vrápence malého; kriticky ohroženého druhu netopýra. Rezervace, která je oblíbeným hnízdištěm skalních druhů ptáků, se rozkládá na ploše 18,42 ha.

přírodní scenerie
    Liberecký kraj