Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Bražec, Hradiště
Hrady.cz
Tvrziště nepravidelného oválu východně od kostela. V r. 1289 je jmenován Beneda z Bražce. Nálezy zdiva už ze 13. stol. První zmínka o tvrzi je až z roku 1316. V roce 1410 vlastní Bražec Svinovec ze Svinavy, v roce 1431 vlastní tvrz Jindřich Svinovec. Tvrz zanikla požárem v první polovině 15. stol.
Pohled na pahorek tvrziště
Graficke pismenko První zmínka v obci Bražec je z roku 1289, kdy je místní zeman Beneda z Bražce uveden jako svědek na listině. Už v této době zde bylo dle archeologických nálezů opevněné sídlo, i když první zmínka o tvrzi je až z roku 1316. V roce 1410 vlastní Bražec Svinovec ze Svinavy, v roce 1431 vlastní tvrz Jindřich Svinovec. Dle archeologického výzkumu v letech 1986–1989, tvrz zanikla požárem v první polovině 15. století a nebyla již obnovena. Koncem 15. století vlastní panství Jindřich z Plavna. V roce 1510 získává panství Jiří Plick z Plickensteina. V roce 1568 jej získávají Zedvicové. Tento rod prodává Bražec ...
Petr Nožička, čerpáno z: Kol. aut., Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1985, Durdík, Sušický, Zříceniny hradů, tvrzí a zámků - Západní Čechy, Pankrác, Praha 2005, 23.4. 2011

popis

Tvrziště se nachází na navrší východně od kostela. Tvrziště je ovál nepravidelného tvaru, který je dokola obehnán příkopem, na severní straně s předsunutým valem. Archeologický výzkum odkryl situaci v JV části vlastního tvrziště, kde odkryl obvodovou hradbu o šířce 1,7 metru, na kterou navazovala nevelká stavba ze slabšími stěnami (1,2 m) čtvercového půdorysu, do které se vstupovalo portálem z nádvoří. Dle názoru vedoucího archeologických prací

Petr Nožička, čerpáno z:Durdík, Sušický, Zříceniny hradů, tvrzí a zámků - Západní Čechy, Pankrác, Praha 2005, 22.5. 2011