Nepatrné zbytky lícovaných zdí bašty s nejasným původem a dobou vzniku. Místo plnilo funkci předsunuté bašty hradu. Stavba byla několikrát pobořena a opravena. R. 1707 byla rozmetána střelným prachem a zdivo rozebráno.
Pahorek jádra od severu
© Roman Řezáč 06/2004
Graficke pismenko Reliéfní zbytky místa zvaného Bašta se nacházejí asi 200 m západně od zřícenin hradu Boskovice. Patrně využila staršího opevněného hradiska. Ještě před sto lety jsou doloženy v místě paláce klenuté místnosti, dodnes se místu také říká U tří sklípků. Dnes je možné najít pouze velmi nepatrné zbytky lícovaných zdí.

turistické

Možný původní hrad v Boskovicích stojí nedaleko hradu turisticky zajímavějšího a je neprávem opomíjen. Je veliká škoda, že na cestě vedoucí k němu není žádná cedule nebo ukazatel, který by vás zavedl k tomuto místu. Najdete ho velice snadno – na okraji palouku před hradem u rozcestníku je přímo do kopce vyježděná široká cesta stáčející se vlevo. Dovede vás do sadu zámecké zahrady, buďto najdete vyšlapanou pěšinu, nebo se dejte vlevo přímo k

ron kadlec (upraveno redakcí), 11.9. 2011

historie

Historie bašty je dnes problematická. Existují různé pohledy na její vznik i vztah k Boskovickému hradu. První říká, že jde o dva nezávislé hrady, což by mohlo ukazovat na původní sídlo pánů z Boskovic a založení mezi 11. a 13. stoletím. Další možností je vybudování ve 13. až 15. století jako předsunutá bašta hradu. Každopádně tuto funkci plnilo tak i tak, místo bylo několikrát pobořeno a opraveno a definitivně je konec vázán k roku 1707, kdy

Blansko  (BK)
    Boskovice