Moje místa 0
Farní kostel kostel je prvně připomínán až v 2. polovině 14. století. Původně gotický kostel byl po třicetileté válce v letech 1682–1684 opraven, v r. 1777 byl barokně upraven. Kostel je jednolodní, s krátkým trojbokým presbytářem. K severní straně presbytáře je připojena hranolová věž.
kostel Nanebevzetí P. Marie
pohled od severozápadu na lodˇs nízkou hranolovou věží
Graficke pismenko Ves Železná je poprvé písemně doložena v r. 1292, kdy ji král Václav II. daroval pražskému biskupství. Je proto pravděpodobné, že kostel zde již v této době stál. Prvně je však zdejší farní kostel připomínán až v 2. polovině 14. století, kdy se v Čechách dotvářela síť farností. Původně gotický kostel byl po třicetileté válce v letech 1682–1684 opraven, v r. 1777 byl pozdně barokně upraven. Kostel je jednolodní, s krátkým trojbokým presbytářem. K severní straně presbytáře je připojena hranolová věž. Sakristie v přízemí věže je kryta trámovým stropem. Presbytář je zaklenut valenou klenbou s lunetami, loď je plochostropá. K jižní straně lodi přiléhá čtvercová předsíň. Vnitřní zařízení pochází hlavně z 19. století, zčásti (hlavní oltář, několik soch) je barokní z 18. století.
Jaroslav Valečka , Zdroj: Umělecké památky Čech 4, T/Ž, Academia Praha 1982, 25.9. 2010