Stavbu lázní dle projektu P. P. Branga financovala liberecká spořitelna jako připomínku 50. výročí vlády Františka Josefa I. v letech 1900–02. Po dokončení bazénu na Tržním náměstí a zejména po roce 1990 zchátraly, nyní (léto 2013) je dokončována obnova pro galerijní účely.
Lázně Oblastní galerie v Liberci

Lázně císaře Františka Josefa I. (městské lázně) v Liberci

Graficke pismenko Udržování osobní hygieny bylo dlouhá staletí ve městech značným technickým problémem. I v poddanském městečku Liberci se roku 1500 připomíná existence lazebny, která dala jméno uličce Lazebnický vrch v samém centru. Roku 1897 byly otevřeny veřejné sprchové lázně v Pastýřské ulici, skutečných moderních lázní s plným sortimentem vybavení se tehdejší metropole českých Němců dočkala díky investici zdejší spořitelny v letech 1900–02. Lázně, postavené jako připomínka 50. výročí vlády císaře Františka Josefa I., vyprojektoval vídeňský architekt Peter Paul Brang. Stavbu prováděl liberecký stavitel A. Bürger. Doplnila soubor staveb na centrální křižovatce tehdejší ...