Hrady.cz
Kamenný obloukový viadukt, postaven v letech 1886–1887. Původně byl celý kamenný, s oblouky o rozpětí 10 metrů. Ještě před počátkem 20. století byla jeho střední část nahrazena ocelovou příhradovou konstrukcí s horní mostovkou.
železniční most přes údolí Jihlavy
© Milan Caha 05/2010
Graficke pismenko Kamenný obloukový viadukt na železniční trati nedaleko nádraží Jihlava - Město. Most který překonává údolí říčky Jihlavy mezi Janským vrškem a Královskou loukou, byl postaven v letech 1886–1887 italskými kameníky a zedníky z hrubě opracovaného lomového kamene. Základní kámen byl položen 6. 4. 1886. Původně byl celý kamenný, s oblouky o rozpětí 10 metrů. Ještě před počátkem 20. století byla jeho střední část nahrazena ocelovou příhradovou konstrukcí s horní mostovkou. Železná konstrukce má délku 50 metrů a výšku od hladiny řeky Jihlavy 17 metrů. První zkušební vlak po mostu projel 29. 8. 1887.