Bílenec

Wolsberg, Vlčí vrch
Existenci hradiště na Vlčí hoře u Bílence dokládá zbytek zemního valu a artefakty, získané při povrchových sběrech. Ty datují jeho existenci v období mladší doby kamenné až střední doby bronzové.
Pohled na opyš z východu
© Prudký Martin, 03/2004
Graficke pismenko Přístup na Vlčí horu je možný ze silnice Most – Plzeň, vpravo několik km od tzv. Jesenické křižovatky po lesní cestě. Z druhé strany vede zelená turistická značka od silnice z Petrohradu do Chotěšova od kapličky. Tato cesta je sice náročnější a delší, ale mnohem zajímavější. Na vrcholu kopce turistická tabule chybně označuje toto místo za středověký hrad Šprymberk, ten se nalézá severněji.
Prudký Martin , 5.4. 2010

historie

Vlčí kopec byl osídlen v dávné době, v neolitu (mladší doba kamenná), eneolitu (pozdní doba kamenná), starší a střední době bronzové. Komplexní, kvalifikovaný archeologický průzkum zde dosud nebyl proveden, osídlení určili archeologové podle povrchových sběrů keramiky. V 19. století byly prokopány mohyly na západním úbočí kopce, ale nálezy byly zničeny při požáru petrohradského zámku v roce 1915. Po II. světové válce provedl větší průzkum

popis

Hradiště se rozkládá na podlouhlém vrchu obdélného tvaru, jehož delší strana je ve východo-západním směru. Má rozlohu zhruba 6 ha, nadmořskou výšku 480 m a je pokryto skalami. Jedinou památkou na pravěké osídlení jsou zbytky valu, který přetíná přístupová cesta na východní straně.