Pozdně barokní chrám na místě gotického farního kostela, připomínaného r 1352. Nechal jej vystavět v l. 1753–54 J. J. Hillebrand, rytíř z Brandau podle návrhu Ignáce J. N. Palliardiho. U kostela je barokní kostnice, přičítaná rovněž Palliardimu.
kostel od východu
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Původní gotický kostel Nejsvětější Trojice v Drahobudicích je připomínán roku 1352 jako farní. Z něj se zachovaly pouze 4 náhrobníky ze 16. století, s erby pánů Beřkovských ze Sebířova a pánů Koplířů, původně z podlahy kostela, dnes zazděné ve hřbitovní zdi. Kostel byl roku 1753 na popud Jana Jiřího Hillebranda, rytíře z Brandau zbořen a na jeho místě byl v letech 1753–54 vystavěna pozdně barokní novostavba podle návrhu Ignáce Jana Nepomuka Palliardiho. Kostel byl vysvěcen 20. 10. 1754. Kostel se zachoval v téměř nezměněné podobě. V letech 1969–1973 prošel „záchrannou“ opravou. Při opravě v roce 1992 vypukl v kostele požár, při kterém interiér poničila i voda hasičů. Kostel byl poté postupně rekonstruován.
Milan Caha (zdroj: Poche E.a kol.: Umělecké památky Čech 1, A/J, Academia, Praha 1977) , 8.1. 2010

popis

Jednoduchá jednolodní stavba s věží na západním průčelí se zaoblenými rohy. Kostel má mansardovou střechou. Hlavní vchod je v západním průčelí. Interiér kostela je vymalován freskami a imitacemi oltářů, patrně od J. Hagera. V presbytáři je iluzivní hlavní oltář, ve kterém je zavěšen obraz Nejsvětější Trojce, snad od J. Relmayera. Před 1. světovou válkou byly na věži čtyři zvony. Za presbytářem je zajímavá barokní kostnice, přičítaná rovněž

Milan Caha (zdroj: Poche E.a kol.: Umělecké památky Čech 1, A/J, Academia, Praha 1977), 8.1. 2010

Kolín  (KO)