Bývalá vodní tvrz ze 14. století východně od centra Dašic. Zachovány gotické sklepy, renesanční přízemí je zděné, vzadu ze dvěma opěráky. První patro dřevěné a omítnuto.
Pohled na tvrz od silnice
Majitel objektu, kterého jsem chytl na zahradě, byl velmi ochotný a pustil mě na zahradu a díky tomu jsem nafotil objekt i z boku a zezadu.
Petr Nožička , 24.6. 2009

historie

Ves Dašice se poprvé připomíná r. 1318, kdy zde sídlil Blažej z Dašic. V r. 1332 je uváděn jeho potomek Bohuslav. Kolem r. 1398, kdy je již doložena tvrz, prodal Budiš z Dašic panství Mikulášovi z Barchova, jehož potomci zde sídlili až do začátku 16. století. Mikuláš je prvním známým předkem rodu Barchovských z Dašic. V r. 1360 byl jako člen královské kanceláře Karla IV. na papežském dvoře v Avignonu. Jeho erb (kohout) je vytesán mezi jinými ve

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 21.8. 2009

popis

Z původní gotické tvze se zachovaly pouze sklepy v nynější, zřejmě renesanční stavbě, tvz. správcovského domu, které stojí ve východní části tvrziště. Přízemí bylo původně hrázděné, později vyzděno. První patro je dřevěné a omítnuté. Příkop se nejlépe zachoval na severovýchodní straně, kde je stále podmáčená propadlina.
    Ivka (Kol.: Encyklopedie českých tvrzí, I. díl., Argo, Praha 2003), 21.8. 2009