Moje místa 0
Původně gotický kostel ze 14. století, po požáru roku 1656 obnoven v barokním slohu. Jednolodní stavba s valenou klenbou a s hranolovou věží.
Kostel sv. Jana Křtitele ve Stebně
© Prudký Martin, 05/2009
Graficke pismenko Vesnice Stebno stojí v údolí pod silnicí spojující Prahu s Karlovými Vary. Je zde také zastávka na železniční trati Most - Plzeň, ovšem osobní vlak zde staví pouze jednou ráno.
Prudký Martin , 17.8. 2010

historie

Kostel sv. Jana Křtitele byl původně gotický, o čemž vypovídají gotické opěráky a zdivo presbytáře. Je ale možné, že zde stál již před rokem 1100, neboť starému založení nasvědčuje dispozice vsi, která má dodnes úzké parcely se zemědělskými usedlostmi obklopujícími rozlehlou náves. Původ názvu Stebno pochází původně od podstatného jména jstba, z něhož byl odvozen název jstebna, jstebno-místo. Následovně j zaniklo a vzniklo tak současné jméno

Prudký Martin podle Umělecké památky Čech, Selské rebelie roku 1680 - Jaroslav Čechura, http://heimatkreis-podersam-jechnitz.de/jechnitz/steben, 4.6. 2009

popis

Kostel je jednolodní stavba stavba s valenou klenbou a hranolovou věží. Unikátní je zachovalá renesanční kazatelna z roku 1593 s českými nápisy a erby tehdejšího majitele petrohradského panství Jaroslava Libštejnského z Kolovrat. Dokládají české osídlení v předbělohorské době. Jeden nápis je první verš z 58. kapitoly proroka Izaiáše ze Starého zákona. V novém kralickém překladu zní : "Křič z plna hrdla, ze všech sil, pozvedni hlas jako

Prudký Martin podle Umělecké památky Čech - E. Poche a kolektiv, 4.5. 2017