Pravěké hradisko na vrchu nad obcí Biskupice ve tvaru elipsy. Poprvé ho popsal Jaroslav Mackerle v r. 1943. V r. 1998 zde byly nalezeny drobné střepy. Podrobný archeologický průzkum dosud neproběhl, proto původ hradiska není znám.
lokalita hradiště
© Luděk Vláčil 09/2015
Graficke pismenko Pravěké hradiště se nachází nad obcí Biskupice v okrese Svitavy na návrší Homole v poloze Hrubé Kolo. K místu s přístřeškem vede odbočka z modře značené turistické stezky z rozcestí nad zříceninou hradu Plankenberk. Turistické značení s popiskem je sice na dřevěném přístřešku, ale podle lokalizace mapy.cz, knihy Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005 ale také nadmořské výšce a tvaru kopce se jedná o vrcholek, který je mimo značení ještě asi 300 metrů západním směrem (blíže k obci Biskupice), vede k němu prošlapaná cesta a je z něj pěkný výhled do okolí.

historie

Hradiště na zalesněném návrší v nadmořské výšce asi 460 m v poloze Hrubé kolo nad obcí Biskupice. Plocha hradiště tvaru protáhlé elipsy (80 x 90 m) o rozloze cca 0,7 ha bez členění se nachází na ostrožně s příkrými svahy. Z přístupné východní strany je opevněno valem s příkopem, na ostatním obvodu jsou patrné stopy opevnění. Informaci o hradišti zveřejnil poprvé Jaroslav Mackerle roku 1943, který zpracoval jeho plánek a datoval jej do

Michal Schuster, 18.5. 2009