Moje místa 0
Soustava několika skal na česko-německé hranici nad Dolní Světlou. V roce 1778 v prusko-rakouské válce tu bylo opevnění Rakušanů. Později zde stávala výletní restaurace.
Skály Falkensteinu
Graficke pismenko Falkenstein je z české strany dostupný zelenou turistickou značkou z Dolní Světlé, z německé strany po zelené z Jonnsdorfu nebo po německé červené značce, která vede podél hranice. Mezi skalami (označovanými také Krkavčí kameny – Rabenstein) prochází státní hranice. Na německé straně jsou bizarní skaliska, na nejvyšší skále jsou zbytky vytesaných schodů. Na české straně hranice je na skalnatém pahorku zbytek tesaného sklípku a zbytky zdiva, památka na dobu, kdy tu stála výletní restaurace.
Zdeněk Susa , 3.3. 2009

historie

Skály Falkensteinu byly údajně známy už ve 14. století a jejich bizarní tvary se staly podkladem lidových pověstí. V prusko-rakouské válce v roce 1778 si rakouské vojsko zřídilo kolem skal opevněný tábor. V roce 1877 byla na sousedním pahorku (už na českém území) postavena výletní restaurace. Na nejvyšší skálu – vyhlídku – bylo zřízeno schodiště. Restaurace byla několikrát přestavována a zanikla až ve 20. století. Osudnou se jí stala poloha