Hrady.cz
Původní pohyblivý slupicový jez na Orlici z let 1912–5 byl roku 1956 přestavěn. Od té doby má tabulové uzávěry Stoney s klapkou. Součástí objektu je elektrárna se dvěma Kaplanovými turbínami (celkem 400 kW) a železobetonový silniční most.
Povodní strana jezu (pohled od západu)
Graficke pismenko Jez se nachází na Orlici jižně od historického jádra města. Z Velkého náměstí po schodišti Bono publico a dále ulicí Ignáta Hermanna, celkem asi 400 m. V okolí řada placených parkovišť (nejbližší u zimního stadionu), od nádraží příjezd linkami místní MHD.
Ivan Grisa , 20.12. 2008

Moravský jez v Hradci Králové
    V rámci celkové úpravy vodohospodářských poměrů ve městě po likvidaci barokního opevnění byl v letech 1912–15 postaven pohyblivý slupicový jez na Orlici (říční km 0,665) kombinovaný se železobetonovým silničním mostem, vedoucím směrem na jih od starého města. Původní konstrukce jezu se neosvědčila, v letech 1922 a 1926 došlo k ucpání obou polí a přelití vody do inundační oblasti. Projekt na přestavbu byl vypracován roku 1938, jeho realisaci

Ivan Grisa, dle informační tabule u levého břehu jezu, 20.12. 2008