Torzo stromů cca z r. 1730 při barokní soše sv. Jana Nepomuckého z r. 1728. První lípa vyvrácena vichrem r. 1858, druhá r. 2000. Dnes vysazeny lípy nové. Z místa je nádherný výhled do kraje (zámek Humprecht, hrad Trosky).
celkový pohled na bývalou Semtínskou lípu
od cesty ve směru Podkost - Sobotka
Graficke pismenko Torzo tzv. Semtínské lípy najdeme na návrší cca 1 km od hradu Kost, při pravé straně silnice ve směru na Sobotku. Z místa je překrásný výhled do okolí. Lze odtud spatřit nedaleký zámek Humprecht u Sobotky, špičku věže hradu Kost a zejména pak panoráma majestátné zřízeniny hradu Trosky. Kolem lípy vede i cyklotrasa č. 14 z Libošovic.
Ondřej Štěpánek, 14.10. 2008

historie

Historie tohoto místa se začíná psát kolem roku 1730, když zde byla r. 1728 postavena socha sv. Jana Nepomuckého (dílo Josefa Jelínka). U příležitosti vztyčení sochy byly časem zasazeny dvě lípy. Jelikož stromy stály na exponovaném místě, byl jeden z nich r. 1858 vyvrácen vichřicí. Druhý strom nejprve v r. 1989 přišel vichřicí o část koruny a v r. 2000 byl vichrem vyvrácen. Dnes jsou na tomto místě vysazeny lípy nové.

pověsti

Toto malebné místo s nádhernou vyhlídkou do kraje prý s oblibou navštěvoval básník a spisovatel Fráňa Šrámek, který zde čerpal inspiraci pro svá díla.

popis

Lípa, která byla zničena vichrem v r. 2000, byla 32 m vysoká a její kmen měl obvod 6,90 m. Dnes je tato přírodní památka oplocena plaňkovým plotem a torzo kmene lípy je přikryto šindelovou střechou.
    Místo navštíveno dne 29.6.2013 a po lípě, nebo přesněji pozůstatcích nezbylo vůbec nic. Místo je zdevastované, kmen kdo ví kam zmizel a nějací vandalové dokonce uřízli živou odnož původní lípy. Zkrátka někdo si dal tu práci, aby po lípě nezbylo nic, tedy až na pařez... Viz natočené video.
    Pavel Hladík, 29.6. 2013

strom, památný strom