Původní věž postavena v letech 1660 – 1665. Současná věž vystavěna roku 1785 na základech věže původní v pozdně barokním stylu. Zakončena dvoustupňovou cibulovitou věží, na vrcholu s dvouramenným křížem.
Zvonice v Golčově Jeníkově
© Pavel Vítek 04/2008
Graficke pismenko Golčův Jeníkov leží 25 km severně od Havlíčkova Brodu a 12 km jihovýchodně od Čáslavi. Městem prochází hlavní silnice I/38, Kolín – Havlíčkův Brod a železniční trať č. 230.
Věž zvonice je nepřehlédnutelná dominanta a nachází se severně od hlavního náměstí nedaleko od děkanského kostela sv. Františka Serafinského a bývalé jezuitské rezidence, nyní děkanství.

historie

Původní věž stála na stejném místě jako věž současná a byla postavena v letech 1660 – 1665. Do poloviny výšky byla kamenná a zbytek dřevěný. Ve věži byly zavěšeny tři zvony. Současnou věž nechal na základech věže původní postavit v pozdně barokním stylu roku 1785 Leopold Kolovrat Krakovský, tehdejší majitel Jeníkovského panství. Ta se v podobě z doby její výstavby zachovala do dnešních dnů.

popis

Pozdně barokní věž je čtvercového půdorysu s mohutnou cibulovitou věží. Ta nese čtrnáct sloupků, na nichž je usazena další menší kupole. Na vrcholu je vztyčen dvojramenný kříž. Zvon zavěšený ve věži pochází z roku 1482.