Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Krumvald, Grünwald, Budíškovice
Hrady.cz
Reliéf hradu, porušeného stavbou lesní cesty, situovaného na méně obvyklém místě, na hřebeni mezi dvěma plochými vrcholy kopce.
Příkop na východní straně
© Roman Řezáč 11/2006
Graficke pismenko Porušený reliéf hradu se nachází na táhlém a širokém projmutém hřebenu mezi dvěma plochými vrcholy, z nichž vyšší se nazývá Zelená hora. Místo se nachází asi 1,5 km západně od Budíškovic. Vede k němu neznačená lesní cesta od obory v Budíškovicích, po té na náhorní planině je třeba odbočit do lesa směrem vlevo. Vzhledem ke stavu reliéfu, který je porušený zřízením lesní cesty, je pro neznalého návštěvníka lehké projít místem, aniž by si všiml, že právě prošel bývalým hradem Krumvaldem. Je to díky porostu stromů, zeleni v letních měsících, ale i díky jeho situování na projmutém hřebeni a ne na kopci, který by jistě většina turistů hrad hledala.

historie

První zmínka o hradu je ve spojení se jmény Smila a Wolframa z Gruenwaldu. Dále se jmenují Beneš a Ondřej a poslední zmínkou je papežské potvrzení daru patronátu kostela v Budči z roku 1399, která je však opožděná, neboť k darování došlo o mnoho let dříve. V této době byl hrad nejspíš už opuštěný a jeho trvání tedy nebylo příliš dlouhé.
    Roman Řezáč (podle M.Plaček 2001), 2.1. 2008

popis

Stavebník hradu využil sníženinu mezi dvěma vrcholy, orientace přibližně sever-jih, která se uprostřed zužuje a přerušením příkopy z obou stran vydělil plochu hradního jádra o rozměrech 40 x 33 m. Podobně je situován například hrad Mitrov. Stejně tak došlo k vytvoření příkopů po jeho bocích. Svah hřebenu na západní straně byl přece jen o něco mírnější, tak k vytvoření příkopu došlo prostým vyhloubením a použitím získaného materiálu k vytvoření