Dobře dochované oválné tvrziště po blíže neznámém středověkém sídle, dosud bez archeologické datace. Dochován příkop s vnějším valem (nejvýraznější na čelní straně a na opyši), terénní stopy nejspíše dvou staveb a malé zbytky obvodového opevnění.
Tvrziště od západu přes čelní příkop
Graficke pismenko Velmi málo známé a v mapách i literatuře neuváděné, nicméně velmi pěkně dochované a jistě pozoruhodné je tvrziště zvané podle vsi Malče nedaleko Strašína. Zbytky blíže neznámého panské sídla leží asi 1300 metrů severovýchodně od obce, na výběžku západního svahu lesnatého údolí Růžďského potoka a nejlépe se k nim dostanete lesní cestou z osady Parýzek. Od autobusové zastávky je třeba se vydat po zelené turistické značce až k blízkému okraji lesa a po cca 200 metrech uhnout první lesní cestou vlevo. Tato cesta ve svahu sleduje přibližně tok potoka a po cca 500 metrech vás dovede až pod poměrně (zespodu) nevýrazný výběžek, za nímž vlevo prosvítá paseka. Právě na tomto výběžku tvrziště naleznete.
F. Matoušek, 27.4. 2007

historie

Historické zmínky o lokalitě nejsou dosud k dispozici, od r. 1382 je uváděna pouze ves Maleč, náležející dlouhodobě k majetku panství v Dobrši. Negativní byly zatím i pokusy o získání keramiky či jiných nálezů umožňujících dataci vzniku a období využívání sídla.

popis

Velmi pěkně dochované oválné tvrziště o průměru asi 15 metrů je chráněno částečně do skalního podloží vylámaným příkopem s vnějším valem, nejvýraznějším na čelní straně a na opyši. V čele za příkopem se nachází vnitřní val, možná skrývající pozůstatek kamenné stavby. Velké množství destrukce dokládá existenci dalších zděných budov, na jižní straně je navíc patrný i malý zbytek lícovaného zdiva, nejspíše z obvodové hradby.

Klatovy  ( KT)
    Strašín