Moje místa 0
Původní gotická tvrz zaniklá v 16. stol. Zbytky zdiva obytné části tvrze objeveny při archeologickém průzkumu roku 1938. Zdivo z lomového kamene o tloušťce okolo 1,35 m se nachází přibližně uprostřed kruhového tvrziště.
Základy věže
© Luděk Pitter 03/2007
Graficke pismenko Při návštěvě bývalých panských sídel v Dalovicích, dnes části Karlových Varů je asi nejvýhodnější zajet ke starému zámku, původně renesanční tvrzi, dnes zemědělskému učilišti. Dostanete se tam když z „dálničního“ průtahu Karlovými Vary ve směru na Ostrov, odbočíte podle ukazatele na Dalovice. Projedete pod průtahem a jedete po hlavní silnici přes celou obec Dalovice. Silnice se na konci esovitě stáčí téměř nazpět do kopce. Na kopci silnice ostře uhýbá vpravo, právě u Starého zámku. Vy se dáte rovně a zde můžete zaparkovat. Ke tvrzišti se dostane pěšky, když se vrátíte kolem zámku nazpět, za zámkem se dáte doprava z kopce, pak doleva a hned první uličkou ...

historie

Předpokládá se, že panské sídlo bylo v Dalovicích založeno již roku 1300. Samotná ves Dalovice je však připomínána až roku 1498. V té době již tvrz nepochybně stála. Seděl na ní Albrecht Hýzrle z Chodova. Tvrz byla roku 1503 oblehnuta a dobyta Šliky. I přesto si ji Albrecht udržel a jeho potomci zde seděli až do konce dvacátých let 16. stol. V průběhu 16. stol. byla tato stará tvrz nahrazena novou, dnes Starým zámkem.
    L.P. (Kolektiv autorů: Encyklopedie českých tvrzí, 1. díl, [A-J], Argo, 1997), 16.4. 2007

popis

Gotická tvrz byla v 16. stol. opuštěna a prakticky zanikla. Až při archeologickém průzkumu prováděném v roce 1938 byly objeveny základy patrně její obytné věže. V té době se místu říkalo Hausbergl, nebo také Kellerbergl. Vlastní tvrziště je okrouhlé, oproti okolnímu terénu navýšené s plošinou o průměru asi 11 m. Obytná stavba má rozměry asi 6,7 x 6,9 m je z lomového kamene o tloušťce zdiva kolem 1,35 m. V přízemí tak vznikla místnost 4,0 x 4,3

L.P. Místní informační tabule), 20.4. 2007