Moje místa 0
Barokní zámek byl původně tvrzí, kterou přestavěl Jan Blažej Santini pro Bertholda Viléma z Valdštejna. V r. 1724 zámek dostavěn do dnešní podoby hrabětem Schaffgottschtem. R. 1945 se stal zámek majetkem státu. Dnes je v zámku internát zem. učiliště.
Pohled na vstup do zámku z předního nádvoří
Graficke pismenko Zámek se nachází v centru města Lázně Bělohrad, nedaleko Nové Paky.
Zámek je sice nepřístupný, neboť je v něm umístěn internát učiliště, ale přístupný je zámecký park i památník K.V.Raise, který byl přebudován ze zámecké oranžerie.
Vladimír Studecký, 23.8. 2005

historie

Na místě zámku kdysi stávala dřevěná tvrz Koštofrank. Jan Škopek z Bílých Otradovic ji přestavěl ve tvrz kamennou, pro jejíž bílé zdi ji poddaní nazývali Bílým hradem-Bělohradem, z čehož vznikl název města. V barokní zámek nechal tvrz přestavět Berthold Vilém z Valdštejna. Přestavbu vedl stavitel Jan Blažej Santini. Přední nádvoří tvoří symetrický ornamentální půdorys. Z obou bočních stran je uzavřeno hospodářskými budovami a příbytky

Vladimír Studecký a místní informační tabule, 23.8. 2005
    Památník K.V.Raise v zámeckém parku
    Památník byl přebudován z empírové zámecké zimní oranžerie v r.1959, ke stému výročí narození slavného bělohradského rodáka Karla Václava Raise. Oranžerie byla vybudována r.1831 za Maria Alfonse z Aichelburgu.