Stavba gotického chrámu probíhala v l. 1280-1320 sedlckými cisterciáky. Roku 1421 klášter i s kostelem vypleněny husity. Kostel obnoven až v letech 1700-1709 ve slohu barokní gotiky Janem Blažejem Santinim-Aichlem. Interiéry zpřístupněny r. 2007.
Průhled refektářem od jihu
Kostel byl v roce 1995 zapsán do seznamu památek UNESCO.
Alena Š., 7.7. 2004

historie

Stavba chrámu byla zahájena roku 1280 v duchu gotiky. Dokončena byla kolem roku 1320 sedlckými cisterciáky.V roce 1421 byl klášter vypleněn husity a katedrála zůstala v troskách dlouhých 279 let. V letech 1700 až 1709 byla obnovena ve slohu barokní gotiky stavitelem Janem Blažejem Santinim-Aichlem.
    Alena Š., web, 7.7. 2004

popis

Budovy jádra kláštera se i přes jeho zrušení a následné nevhodné využití zachovaly prakticky v podobě, v jaké je mniši opustili. V čele stojí dominanta celého komplexu, pětilodní klášterní basilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, v současné podobě výsledek přestavby trosek raně gotického chrámu podle projektu J. Santiniho ve stylu barokní gotiky. Hlavní loď, vysoký chór a příčná loď výrazně převyšují dvě dvojice bočních lodí a

Ivan Grisa, dle materiálu přístupného při prohlídce v rámci Dnů evropského kulturního dědictví 2008, 17.9. 2008

klášter
     Kutná Hora  (KH)