Rozhledna (14m, 820 m n. m.) je nejstarší železnou rozhlednou u nás. Postavena 14.8.1887 Horským spolkem, jenž ji zakoupil na výstavě ve Vídni. Do 2. svět. války udržovaná, poté pozapomenuta a koncem 20. stol. v dezolátním stavu. Provedena komplet. rekonstrukce a dne 5.7. 2000 byla znovu otevřena.
Nejstarší zachovalá kovová vyhlídka v Čechách postavená na stejnojmenném vrchu (820 m.n.m.) nedaleko Hrabětic. Její výška je 11 m a má 56 schodů.
14.12. 2003

historie

Seibtův vrch, to je tehdejší název vrchu, kde dnes stojí první a jediná kovová rozhledna Jizerských hor, Slovanka. Slovanka je i nynější jméno tohoto 820 m nad mořem vysokého kopce. Roku 1887 daly tři sekce Horského spolku (jablonecká , janovská a josefodolská) vystavět tuto unikátní, bezmála 5,5 tuny vážící stavbu. Kolem rozhledny postupem času vystupovaly do stále větší výše okolní smrky a snižovaly možnost výhledu, který je dnes již opět

věž
    rozhledna