Terénní zbytky tvrze. Poč. 15. st. jsou uváděni vladykové z Bransouz, obce ze 13. st. zvané dříve Bransudy, a tak tvrz je nejpozději z poč. 15. st. Zničena byla za česko-uherských válek, nebyla obnovena. Zachovány jsou valy a části zdiva.
jádro hrádku přes šíjový příkop
Graficke pismenko lokalizace: na skále nad levým břehem řeky Jihlavy - od žel. stanice po žluté na most na druhý břeh, za mostem vpravo kolem koupaliště. Po cca 300 metrech je v řece malý jez, vlevo od cesty pak skálná blok cca 20 metrů vysoký - na něm se nachází zbytky tvrze.
V mapě KČT je tvrziště chybně zakresleno, správné umístění viz výřez mapy ve fotogalerii
26.11. 2003

historie

Bransouze, dříve zvané Bransudy, se poprvé připomínají v r.1224 jako součást přibyslavského panství; již počátkem 15. století se zde uvádějí vladykové z Bransouz: v r. 1412 Dětřich, v l. 1459 - 1469 Jan, což by mohlo svědčit o existenci tvrze nejpozději počátkem 15. století. Za válel česko-uherských byla zničena, a protože Bransouze se staly v r. 1505 součástí brtnického panství, nebyla již obnovena. Stávala na levém břehu řeky Jihlavy při obci;

Hrady, zámky tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 20.4. 2004