Kaple sv. Martina byla, v nově vzniklé osadě Nové Dvory, postavena roku 1800. V interiéru je umístěna vzácná empírová lampa z počátku 19. století a u vchodu stojí kříž z roku 1897.
© Luděk Vláčil 04/2020
Graficke pismenko Osada vznikla až koncem 18. století, kdy tehdejší majitelka náměšťského panství kněžna Marie Růžena Kinská roku 1789 vymezila zemědělskou půdu pro nové osadníky. Osada vznikla severně od, dnes již zaniklého, panského dvora zvaného Nový Dvůr (německy Neuhof), od něhož dostala název – Nové Dvory (německy Neuhof, Familienhof). Každý osadník dostal podle dekretu z 31. března 1792 od vrchnosti 12 měřic pole a 500 čtverečných sáhů pro stavbu domu s hospodářskými budovami. Roku 1800 byla v nové osadě postavena kaple sv. Martina, v níž je umístěna vzácná empírová lampa z počátku 19. století. Osada byla součástí Náměštského panství až do konce patrimoniální správy. ...
Luděk Vláčil - zdroj: https://olomouc.rozhlas.cz/nove-dvory-u-nameste-na-hane-6398673 a další, 22.6. 2020
     Olomouc  (OL)
    Náměšť na Hané