Babina

V Dubinách, Kozí hrádek
Hradiště Babina je známo odborné veřejnosti teprve od roku 1940, ale zkoumáno je teprve od 80. let dvacátého století. Nálezy keramiky datují archeologové do doby bronzové. Patří k nejméně prozkoumaným archeologickým lokalitám u nás.
© Prudký Martin, 12/2018
Graficke pismenko Hradiště Babina je známo od roku 1940, kdy zde jsou uváděny spečené valy na ostrožně v poloze "V Dubinách". Údolí řeky Střely bylo osídleno již od pravěku, ale až do osmdesátých let minulého století bylo na okraji zájmu archeologů. Teprve v tomto období zde zkoumali řadu lokalit manželé Baštovi. Ti nalezli v zářezu cesty soubor keramiky datované do pozdní doby bronzové. K dalšímu ohledání a geodetickému zaměření došlo až v roce 2000, o devět let později zde nalezl zlomky pravěké keramiky hledač kovů, určené později spolu s dalšími nálezy archeology Petrem Menšíkem a Hanou Hrubou do doby bronzové. V roce 2000 se k zajímavému ...
Prudký Martin podle Encyklopedie Keltů v Čechách - J. Waldhauser, Současný stav poznání hradiště Babina a Koryta v povodí řeky Střely _ P. Menšík, M. Metlička, H. Hrubá, J. Hrubý, M. Augustýnová, 30.12. 2018