Moje místa 0
Původně dřevěná tvrz poprvé zmiňována r. 1418, v 2. pol. 15. stol. přestavěna Martinem z Lorce. Od r. 1559 v majetku Dačických a za nich přistavěn pivovar. Od r. 1585 tvrz vlastnila Kateřina ze Smiřic, která ji r. 1589 prodala městu Kutná Hora.
tvrz Lorec v Kutné Hoře
Graficke pismenko Původně dřevěná tvrz je poprvé zmiňována roku 1418. V druhé polovině 15. století byla Martinem z Lorce vystavěna gotická tvrz. V roce 1544 ji koupil Zdislav Zvířetický z Vartenberka a od něj v roce 1559 Ondřej Dačický z Heslova. Za Dačických byla tvrz renesančně upravena a u ní byl postaven nový pivovar. Od nich ji roku 1585 koupila Kateřina ze Smiřic, která ji i s pivovarem roku 1589 obratem prodala městu Kutná Hora. Od té doby byla až na výjimky trvale v držení města. Během baroka byla provedena přestavba tvrze na pivovar a bylo odstraněno původní opevnění. V roce 1953 byl pivovar znárodněn.

popis

Z tvrze se dodnes zachovala dvoupatrová obdélníková budova s barokním štítem krytá mansardovou střechou. Průčelí obrácené ke vstupní bráně je zdobeno dvěma kordonovými i podstřešní římsou, nároží pak bosováním. K delším stranám budovy tvrze jsou pak přistavěny novější budovy pivovaru.