Bývalý klášter postaven v r. 1526 pro Kongregaci Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. V roce 1858 postaven řeholní dům s kaplí sv. Alžběty. V roce 1890 vznikla dívčí škola. Nejlépe se zachovala kaple sv. Alžběty, rozšířená směrem do náměstí. R. 1891 kaple zvýšena o ozdobnou zvoničku.
Bývalý klášter a špitál ve Vrbně pod Pradědem
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Město Vrbno pod Pradědem se nachází 26 km jihovýchodně od Jeseníku a 20 km severně od okresního města Bruntál. Bývalý špitál a klášter najdeme na jižní straně náměstí Sv. Michala v centru města.
Pavel Vitek, 8.6. 2016

historie

Bývalý klášter byl postaven v roce 1526 pro Kongregaci Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Při velkém požáru města v roce 1816 ale byla budova i s kaplí zničena. V roce 1858 byl postaven řeholní dům s kaplí sv. Alžběty, do kterého přišly Milosrdné sestry Panny Marie Jeruzalémské z Opavy. V roce 1890 zde vznikla dívčí škola. Řádové sestry zde působily až do roku 1948. Pak zde byl zřízen starobinec, který byl od konce 60. let 20. století

popis

Z původního vybavení kláštera a špitálu se nejlépe zachovala kaple sv. Alžběty. Slavnostně vysvěcena byla v roce 1862. Jelikož počet sester výrazně vzrostl, původní kaple přestala prostorově stačit. Proto bylo v roce 1890, když byla v bloku budov zřízena dívčí škola, započato se stavebními úpravami i v klášteře a zejména v kapli sv. Alžběty. Ta byla rozšířena směrem do náměstí, odkud byl také zřízen nový hlavní vchod s malou halou. Nad ní byl