Přestavěná budova tvrze, ovšem historicky nedoložena, jež mohla vzniknout někdy před rokem 1476 za Jana Bathoryho, majitele bretnovského statku. Jako údajné šlechtické sídlo ztratila význam v polovině 16. století. Dnes je soukromým majetkem, slouží jako obytný dům.
Sv nároží
Dnešní obec Široká Niva nese svůj název od r. 1952 a vznikla spojením tří obcí a jedné osady. Protáhlá obec leží při toku řeky Opavy a má asi 540 obyvatel. Prochází jí jednak silnice II/451 spojující Vrbno pod Pradědem a Nové Heřminovy a jednak regionální železniční trať 313 Milotice nad Opavou-Vrbno pod Pradědem. Na této trati má obec zastávky Široká Niva, Skrbovice a Pocheň. Kromě trasy místní naučné stezky obcí neprocházejí turisticky značené cesty.
12.2. 2021
historie

Široká Niva vznikla v roce 1949 sloučením tří obcí (Markvartice, Bretnov, Skrbovice) a osady Pocheň. Název Široká Niva si nese od roku 1952. Střed obce se nachází v prostoru bývalého Bretnova, který se poprvé připomíná v roce 1492, kdy Zikmund z Lomnice postoupil tuto lokalitu Janovi z Kralic. Podle převážně německých pramenů zde ale již dříve stála tvrz, pravděpodobně vodní, která byla vystavěna snad ještě někdy před rokem 1492, a to majitelem bretnovského statku Janem Bathorym. Od roku 1503 po Janovi z Kralic zde vládli příslušníci rodu Lichnovských z Voštic. Další majitel Jan Vok Bírka z Násile postoupil v roce 1536 Bretnov Jiřímu z Hohenzollernu, jenž vlastnil krnovské vévodství. V této době údajná tvrz ztratila svůj význam jako šlechtické sídlo a sloužila jen pro hospodářské účely krnovské vrchnosti. V roce 1622 se Bretnov stává majetkem Lichtenštejnů, kteří jej vlastnili až do zrušení poddanství…  číst dále

Dohňanský Dušan zdroj : Kolektiv - Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava; F.Musil -Neznámé zámky Moravy a Slezska; Alena Mátéová - výpisky z kroniky obce;, 7.2. 2021

Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR), Široká Niva