Budova, označovaná jako lichtenštejnský zámek z 18. století, je ve skutečnosti vilou postavenou v letech 1904-1907 lékařem Oskarem Hanischem. Od roku 1950 se stala sídlem tehdejšího národního výboru, nyní obecního úřadu.
Pohled od jv.
Dnešní obec Široká Niva nese svůj název od r. 1952 a vznikla spojením tří obcí a jedné osady. Protáhlá obec leží při toku řeky Opavy a má asi 540 obyvatel. Prochází jí jednak silnice II/451 spojující Vrbno pod Pradědem a Nové Heřminovy a jednak regionální železniční trať 313 Milotice nad Opavou-Vrbno pod Pradědem. Na této trati má obec zastávky Široká Niva, Skrbovice a Pocheň. Kromě trasy místní naučné stezky obcí neprocházejí turisticky značené cesty.
12.2. 2021
historie

Předchůdcem obce Široká Niva byl Bretnov (něm. Breitenau), jehož sloučením s Markvarticemi, Skrbovicemi a osadou Pocheň v roce 1949 vznikla obec Široká Niva nesoucí tento název od roku 1952. Bretnov se poprvé připomíná v roce 1492, kdy Zikmund z Lomnice postoupil tuto lokalitu Janovi z Kralic. Protože Široká Niva nikdy nebyla centrem samostatného šlechtického statku, nevznikl zde žádný zámek. Dnešní vila č. p. 79, velmi často označovaná jako lichtenštejnský zámek z 18. století, není zámkem ve smyslu sídla šlechty a s Lichtenštejny nemá nic společného, neboť ti v Široké Nivě nikdy nepobývali. Ve skutečnosti je to vila, kterou v letech 1904-1907 nechal postavit lékař Oskar Hanisch, a v jejím držení se vystřídalo několik lékařů. V současné době je sídlem obecního úřadu.

Dohňanský Dušan ; zdroj : F.Musil - Neznáme zámky Moravy a Slezska, 7.2. 2021

Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR), Široká Niva