Sloup postaven v letech 1716-18. Dílo sochaře Jana Sturmera. Postaveno na paměť morové epidemie z roku 1715. Sloup je zlacený. se sochami svatých. Ve stylizované jeskyni socha sv. Rozálie. Na vrcholu sloupu je socha Panny Marie Immaculaty.
Morový sloup na moravskotřebovském náměstí
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Moravská Třebová se nachází 17 km východně od Svitav a 21 km západně od Mohelnice. Morový sloup najdeme v centru města uprostřed hlavního náměstí T. G. Masaryka.
Pavel Vitek, 26.5. 2016

historie

Morový sloup v Moravské Třebové byl postaven v letech 1716-1718. Jedná se o mistrovské barokní dílo sochaře Jana Sturmera, původem z Královce, měšťana a cechovního sochaře olomouckého. Byl postaven na paměť morové epidemie z roku 1715, při níž zemřelo asi 900 lidí. Tehdy to byla téměř polovina obyvatel města. Sloup je významnou urbanistickou dominantou třebovského náměstí a dokladem barokní zbožnosti i historickým dokumentem.

popis

Moravskotřebovský morový sloup je zlacený, opatřený latinskými nápisy a sochami světců. Ve spodní rovině jsou sochy sv. Šebestiána, ochránce před nemocemi, sv. Rocha, ochránce dobytka, sv. Karla Boromejského, patrona proti moru a sv. Františka Xaverského, patrona zámořských misií. Ti jsou umístěni na větším podstavci. Na vyšším podstavci nacházíme sochy sv. Josefa, patrona umírajících, sv. Antonína Paduánského, patrona těhotných žen a dětí, sv.