Kostel původně z počátku 13. století byl několikrát upravován v různých stadiích gotiky. Současná podoba je výsledkem tvrdé novogotické obnovy v roce 1870. Původně vlastnický kostel pánů z Prčice (Vítkovců) spravoval od poloviny 13. století s přestávkami vyšebrodský klášter.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 10/2011
Graficke pismenko Kostel stojí nad horním (západním) koncem přídolského náměstí. Parkování je možné v okolí bez poplatku. Při jízdě do městečka od Českého Krumlova je třeba počítat s velmi úzkou silnicí, obklopenou nádhernou starou alejí. Pod kostelem se nachází zastávka nečetných autobusových spojů z Českého Krumlova.
Interier kostela je přístupný během bohoslužeb, které se konají o nedělích od 11.00.

Kostel svatého Vavřince v Přídolí
    Kostel v Přídolí vznikl zřejmě v souvislosti s prvním sídlem pánů z Prčice (Vítkovců) na dnešním Českokrumlovsku. Jeho existence je poprvé písemně doložena zprávou o darování zdejší fary a příslušejících pozemků vyšebrodskému klášteru. Ten zde s přestávkami vykonával duchovní správu do roku 1950. Z původní románsko-gotické stavby z počátku 13. století se zachovaly zřejmě jen spodní části obvodových zdí. Kostel byl několikrát přestavěn v době

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980 a http://www.pridoli.cz/informace-o-mestysu/historie/, 26.11. 2011